تفاصيل الوثيقة

نوع الوثيقة : مقال في مجلة دورية 
عنوان الوثيقة :
تخفيف اثر الملوحة على شتلات الفول بإستخدام المحاليل المائية لحبة البركة.
Salinity ameliorating effect of aqueous solutions of Nigella sativa treatment on Faba bean seedlings
 
الموضوع : علوم البيئة 
لغة الوثيقة : الانجليزية 
المستخلص : Salinity, a major stress in semiarid areas, caused significant decreases in growth (30%), photosynthetic pigments (45%) relative water content (RWC) (20%) and protein content (10%) of Vicia faba L. plants, while protein content, membrane permeability and activities of Catalase (CAT), superoxide dismutase (SOD) were increased significantly (P≥0.05). Treating seedlings with aqueous solution of Nigella sativa alleviated inhibitory effects of NaCl as it caused significant increases in growth and photosynthetic pigments as well as RWC. Antioxidant enzyme activities decreased with Nigella sativa. The results showed that Nigella sativa had antagonistic effect and could mitigate toxic effects of salinity on growth and physiology of plants. 
ردمد : 1996-0824 
اسم الدورية : African Journal of Plant Science (Biotechnology) 
المجلد : 5 
العدد : 9 
سنة النشر : 1432 هـ
2011 م
 
نوع المقالة : مقالة علمية 
تاريخ الاضافة على الموقع : Wednesday, June 5, 2013 

الباحثون

اسم الباحث (عربي)اسم الباحث (انجليزي)نوع الباحثالمرتبة العلميةالبريد الالكتروني
H. M. Abou ZeidAbou Zeid, H. M. باحث  
I.A. HASSANHASSAN, I.A. باحث  

الملفات

اسم الملفالنوعالوصف
 35624.PDF PDFSalinity ameliorating effect of aqueous solutions of Nigella sativa treatment on Faba bean seedlings

الرجوع إلى صفحة الأبحاث